14 mart. Stil de viata wellness: 4 momente cheie de parcurs singur
Astazi iti voi vorbi despre principalele etape pe care trebuie sa le parcurgi, atat singur cat si sustinut de un wellness coach, pentru a dobandi un stil de viata sanatos si echilibrat. Un stil de viata wellness. Asa cum ti-am povestit in articolul “Wellness – cum, cand, unde, de ce” sunt hotarat sa iti arat, pas cu pas, ca iti poti schimba viata in bine fara sa apelezi la masuri drastice. Poti sa iti cresti durata vietii, sa imbunatatesti relatiile cu cei din jur si sa devii un exemplu fara sa cheltuiesti sume enorme si fara sa iti pui sanatatea in pericol.
Inainte de a decide sa faci schimbari benefice majore in viata ta si sa apelezi la un wellness coach, trebuie sa stii ce urmeaza sa faci si ce eforturi va trebui sa depui. Mai exact, ai nevoie sa stii care sunt principalele activitati si etape in dobandirea unui stil de viata wellness, atat individual (acasa, la serviciu, in timpul liber) cat si sustinut de un wellness coach (atunci cand mergi la sala sau la intalnirile cu specialistul ales de tine).
Nu ezita sa imi pui intrebari sau sa imi lasi comentarii mai jos despre orice urmeaza sa iti povestesc.
Stil de viata wellness: ce ai de facut pe cont propriu
Ca sa traiesti wellness trebuie sa fii atent la stilul tau de viata in orice situatie, fie ca este vorba despre obiceiurile de acasa, despre felul in care lucrezi la serviciu sau despre activitatile din timpul liber. Wellness inseamna sa poti imbunatati orice aspect, de ordin fizic si psihic, al vietii tale.
Etapa 1: exercitiile fizice diverse
Miscarea inseamna sanatate. Mii de studii complexe certifica acest lucru. Exercitiile fizice si miscarea sunt, asadar, primul pas pe care trebuie sa il faci spre dezideratul final: un stil de viata wellness. Iata ce tipuri de miscare/exercitii fizice trebuie sa abordezi acasa, la serviciu si in timpul liber:
– transforma activitati zilnice, aparent banale, in exercitii fizice benefice: mergi mai mult pe jos, plimba-ti uneori cainele sau bebelusul alergand, urca scarile in loc sa iei liftul, coboara din autobuz putin mai devreme si mergi pe jos. mai adauga tu activitati ce pot fi transformate daca stii
– fa-ti un program de activitati fizice cu intensitate usoara/medie, pe care le poti face singur sau impreuna cu familia/prietenii, de 2 ori pe saptamana: alergare, mers cu bicicleta, drumetii la munte, o ora de tenis sau inot
– mergi la sala macar de 2 ori pe saptamana pentru activitati cu intensitare usoara si medie: aerobic, pilates, tae-bo, fitness, step cardio tone.
Nu uita sa faci cateva exercitii de incalzire inainte de fiecare activitate fizica!
Afla din articolul “4 etape wellness cand esti sustinut de un wellness coach” ce presupun exercitiile fizice coordonate de un specialist in wellness.
Etapa 2: alimentatia de zi cu zi
Este firesc ca alimentatia sa fie o piatra de temelie pentru un stil de viata wellness. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei urma cine stie ce diete drastice sau ca vei cheltui foarte mult pe mancare, ci mai degraba trebuie sa fii rabdator si sa nu te abati de la regulile generale si anume:
– sa mananci 6 mese mici sau 3 mese normale pe zi, nu mai tarziu de ora 20 si cu cel putin 2 ore inainte sa adormi;
– sa renunti la prajeli, zahar concentrat si produse de patiserie, dar sa pui accent pe fructe, legume, verdeturi, peste, lactate si cereale fara zahar;
– sa bei cel putin 2L de apa zilnic;
Etapa 3: timp liber de calitate
Sa petreci timp liber de calitate inseamna iti fructifici orele libere cu activitati relaxante si utile pentru minte si corp. Nu, statul la calculator, gandurile negre si lipsa unui program nu sunt pe lista. Asa ca ar fi bine sa iti organizezi timpul liber, excursiile si vacantele in jurul a cateva cuvinte cheie 100% wellness: munte, mare, sport, aer curat, plimbare, miscare, voie buna, somn, optimism, pasiuni, familie, organizare eficienta.
Etapa 4: o gandire sanatoasa
Toate eforturile tale fizice individuale dau roade daca sunt ajutate de o gandire sanatoasa si de o minte libera. Sa gandesti sanatos inseamna sa ai o abordare echilibrata fata de locul tau de munca, fata de stilul tau de viata si de proiectele tale de viitor. Mai inseamna sa ai rabdare, sa fii optimist si sa ai incredere in tine si in fortele tale. Nu in ultimul rand, o gandire sanatoasa merge mana in mana cu o buna organizare a prioritatilor si activitatilor de zi cu zi.
Click “4 etape wellness cand esti sustinut de un wellness coach profesionist” si deschide continuarea articolului. Vei afla cum poate sa iti puna ordine in viata, la propriu, un specialist in starea de bine. Adica un wellness coach. Adica eu 🙂
Iti doresc sanatate si spor(t)!
No Comments