16 Feb Cum putem readuce sportul în viața copiilor
Copiii nu mai au timp de sport. Într-o lume în care normalitatea înseamnă Facebook, junk food, selfie sticks, Pokemon Go, hoverboard, realitate virtuală, modelele de dezvoltare pe care le oferim devin tot mai puține. Copiii petrec ore întregi în băncile lor la gradiniță sau școală, pe bancheta din mașină cât stăm blocați în trafic sau acasă pe tablete. Fără îndrumare și acces la resurse educaționale care să determine și să îi motiveze pentru parcticarea activităților sportive, nu vor înțelege importanța mișcării ca factor necesar în dezvoltare.
În România sportul devine tot mai greu de setat ca prioritate. Copiii care mai demult se jucau cu mingea în fața blocului până târziu în noapte astăzi preferă să-și găsescă refugiul în jocurile pe calculator. Adesea, grădinița, școala, mass-media nu-și îndeplinesc rolul complementar pe care ar trebui să-l aibă pe lângă educația obținută acasă. Care să nu asigure doar cunoștințele necesare intelectual, ci și dezvoltarea fizică. Copiii noștri sunt educați într-un sistem de valori care oscilează între casă și școală. Ambele pun însă prea puțin accent pe una dintre cele mai importante forme de disciplină: sportul.
Cu toate acestea, sportul e un factor pe care ar trebui să fie fondată educația unui copil. Mai mult decât schimbările benefice pe care mișcarea le produce în viața copiilor, întreg parcursul profesional ulterior le este influențat de o disciplină care, le poate oferi cadrul necesar transformării în adolescenți responsabili, în tineri ambițioși și oameni de succes.
Dar cum îi putem motiva pe cei mici, cum putem să le arătăm cât de mult contează pentru ei această activitate? Răspunsul este la îndemână: prin joc. Profitând de faptul că sportul permite forme care să implice atât partea mentală cât și cea fizică, ideal ar fi ca dragostea pentru mișcare să le fie insuflată. Fundația pentru cultura sportului și mișcării se poate clădi prin exploatarea laturii ludice, care stârnește interesul micuților. Inițiativa poate porni din partea părinților, și continua cu protagoniști ca antrenori specializați în coaching.
Sportul pune în același timp accentul pe dezvoltarea spiritului de echipă, definirea caracterului și a dezvoltării capacităților cognitive. Este binecunoscut că copiii care practică sport au o șansă mult mai mare să aibă succes în viață, iar activitatea fizică este asociată cu performanțe școlare și academice îmbunătățite. Sportul sporește concentrarea, atenția, și comportamentul în clasă sau în societate. Mișcarea fizică, și sportul influențează pozitiv dezvoltarea celor mici, consolidându-le încrederea în sine, setarea de obiective și abilitățile de lideri. Coachingul pentru aceste activități poate maximiza potențialul influențelor pozitive.
E important să le oferim copiilor noștri o șansă să se autodescopere. Sportul le va permite să își înțeleagă și să își testeze limitele, să se înțeleagă pe ei înșiși și pe ceilalți. Cu fiecare oră de sport, le putem oferi copiilor noi lecții de viață.
No Comments